Hecbanner

 

Het eerste fragment komt uit de wedstrijd Rafeik Khateib vs Thijs Aalbers. Wit heeft net b4 gespeeld. Daarmee verzwakt hij een belangrijke diagonaal.

BH R7 RKTA1

Eerst ontwikkelt Thijs met tempo een stuk 1..,Lf5 2.Db2 om daarna met 2..,Pa4! de pijnpunten van de witte stelling aan te geven.

 

In de ontmoeting Gerard de Lange vs Vincent Vleeming lag het slagveld voornamelijk op de damevleugel.

BH R7 GdLVV1

Het plan 1..,b5 in combinatie met Pa6-b4 brengt wit in verlegenheid. De zwarte Dame komt wel buitenspel te staan, maar daar kon wit niet van profiteren.

 

BH R7 GdLVV2

Het zwarte pionnenfront is al bijna aan de overkant waar een mooie beloning wacht. 1..,Db7! (dreigt 2..,b2) 2.Db2, a3 3.Dxa3,b2  0-1

 

De meeste spectaculaire partij van deze ronde werd gespeeld tussen Dick van Wamelen vs Maisam Aljndi.

BH R7 DvWMA1

Inmiddels zal de lezer al bekend zijn met de avontuurlijke speelstijl van Dick. Desondanks zat ik op puntje van mijn stoel bij het naspelen van de partij toen Dick hier 1.Pxg4! speelde. In de scherpe stelling wat hierop volgde speelde Maisam heel nauwkeurig en kwam kansrijk te staan.

BH R7 DvWMA2

De zwarte aanval ziet er gevaarlijk uit. Maar na 1..,Dd5 2.De4! heeft wit het ergste achter de rug. Zwart had ipv 1..,Dd5 kunnen kiezen voor 1..,Lf3 of het hele sterke 1..,Pe5! (dreigt..2..,Pf3+).

 

BH R7 DvWMA3

Maisam speelde hier het logische 1..,Pe5, maar Dick kwam na 2.Txe5!,Lxe5 3.f8D in een voordelige stelling. De computer komt met een bijzondere oplossing. In de diagramstelling is 1..,Ph8!! mogelijk. Want na 2.Te8,Pxf7 is de witte aanval gestopt.

 

 

 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen