Hecbanner

Maandag 2 december staat de eerste training voor op het programma. De training wordt gegeven door clubtrainer V.Vleeming. De training begint om 20:00 uur en zal met een pauze duren tot ca. 22:00 uur.

 

 

De training begon met een fragment uit de wedstrijd Stegeman vs Schröer.

StegemanSchroer

Wit aan zet. Wat zou je doen? Analyseer de stelling. In de lichess gameviewer kan je bekijken wat de mogelijke varianten zijn die ik bekeken heb.

.

 

 Vervolgens hebben we een een stelling geanalysserd uit het beroemde boek van Max Euwe genaamd Oordeel en Plan.

 

MaxEuwe1

 Wit speelt 1.Dg4!. Hoe zou het verder kunnen gaan? In de lichess gameviewer kan je de varianten naspelen die we tijdens de training hebben behandeld.

 

 

Daarna nog een stelling uit hetzelfde boek. Nu met de vraag wat je moet doen als je materieel voordeel hebt bereikt. Euwe zegt hierover het volgende:

Wat is mijn plan? Hoe moet ik mijn materiële voordeel in winst omzetten? Algemene opmerkingen:

1. De grote lijn is het spel door ruil te vereenvoudigen. Nooit tot elke prijs. dwz een ruil waarbij de stelling slechter wordt. De eindspelen T vs L, T vs T+P, T vs T+L en T vs P zijn remise. De vereenvoudiging mag niet te ver gaan. Laat een pion over.

2. Denk niet, dat de winst vanzelf komt. Willen we ons materieel voordeel tot zijn recht laten komen, dan moet het werken. Een Toren is alleen dàn meer waard dan Loper, als men ermee speelt en men dit stuk de grootst mogelijke activiteit kan verschaffen. Vermijd geen complicaties, tenzij deze grote risico's opleveren. Het is een veel voorkomende fout, dat degene die materieel voordeel heeft behaald, de neiging heeft zich op zijn akkertje terug te trekken, een afwachtende houding aan te nemen..enz enz.. Dit is de slechtst denkbare tactiek, die reeds velen noodlottig is geworden.

3. Materieel voordeel komt het best tot zijn recht in de aanval. Speel dus agressief, maar natuurlijk niet roekeloos. Heeft men het initiatief dan worden bovendien de mogelijkheden voor een ongedwongen ruil (zie regel 1) aanzienlijk groter.

MaxEuwe2

Met welke zet kan wit kwaliteitswinst afdwingen? Bekijk in de gameviewer hoe Euwe dan de stelling weet te winnen in de aanval.

 

 Het was een zeer productieve aanvond want we hadden ook tijd om naar enkele lopereindspelen te kijken van Jörg Hickl. Met zijn regels in het achterhoofd welke pionzet speel je. f3 of g3?

Er zijn twee regels voor het spelen tegen een loper.

Regel 1: Plaats de pionnen zodanig dat de pionnen je eigen loper aanvullen.

Regel 2: Beprek de reikwijdte van de loper van je tegenstander. (Regel 1 gaat boven Regel 2!).

Hickl

In de lichess gameviewer vind je het antwoord en nog meerdere voorbeelden.

 

 

 Als laatste kwam de partij van Leo aanbod die je ook met de Lichess gameviewer kan naspelen.

 

 

 Tot slot de antwoorden van de visualisatie oefeningen:

Antwoorden Visualiseren Stap2 vooruitdenkenpng