Hecbanner

In de week van het spontaan instorten van een flatgebouw in Miami, een grote gezamelijke militaire oefening in de zwarte zee, het Nederlands elftal dat in de achtste finale op het EK voetbal strandde tegen Tsjechië en de gele trui van Mathieu van de Poel in de Tour de France, gingen de schakers van SVHEC naar de laatste schaakavond van het seizoen.

Jeugd:

We sloten af met een toernooi. Het was mogeljik om in totaal zes rondes te spelen. Er was nog één plaats voor de play-offs te verdienen. De eerste plaats ging naar de huidige clubkampioen Jurre. De tweede plek was voor Boudeijn en daarmee verdiende hij een plek in de play-offs. De spelers die zich hebben geplaatst voor de play-offs die het kampioenschap van 2020-2021 bepaald zijn: Brent, Jurre, Senne en Boudewijn.

 

Senioren:

Onder klanken van Franse chansons werden de senioren binnengehaald. Simon was nog steeds in 'oranjestemming' en hij daagde José uit voor een (lange) partij. Een uitgebreide manoeuvreer-fase volgde en uiteindelijk slaagde hij wel in zijn opzet waar het Nederlands elftal faalde. Marieke kwam voor de gezelligheid en aanschouwde het geheel en hield ons op de hoogte van Gerard die in de lappenmand zit.

Ik speelde net als vorige week een mini-simultaan tegen Willy en Jurre, Die Jurre is uit het juiste schaakhout gesneden. Hij wordt elke week sterker. In de eerste paritj sloeg mijn aanval alleen door na een onnauwkeurige verdedigingszet van Jurre. Terwijl hij de goede zet wel zag. In de tweede partij kon ik in het eindspel op verrassende wijze zijn paard insluiten.

In de eerste partij tegen Willy zette ik zijn koning, na een scherpe opening, midden op het bord mat. De tweede partij veranderde hij van tactiek en hij zette de partij heel verdedigend op. Ik moest onwillekeurig denken aan een simultaan die Kasparov gaf aan paar talentvolle Amerikaanse jeugdspelers. Toen forceerde een jeugdspeler een remise in een bekende variant waarop Kasparov boos reageerde. Hij ging nog net niet door het lint (of misschien toch een beetje, want die beelden staan niet meer op YouTube).en hij foeterde de jonge speler uit, want dit was een uitgelezen kans om je krachten te meten met een wereldkampioen. Enfin, in de tweede partij tegen Willy kwam ik toch telkens iets minder iets minder te staan. In slaap gesust? Onderschatting? Of gewoon een goede techniek van onze man uit Rekken?  Hoe dan ook op een gegeven moment zat ik in een grote problemen en na een subtiel damezetje was ik gedwongen om op te geven!

 

Het einige wat rest in dit seizoen zijn de play-offs bij de jeugd.

Voor de overige spelers: Prettige vakantie en tot eind augustus/begin september

Frankrijk vakantie | Doets Reizen