Hecbanner

 

Door Fred Robers:

 

In navolging van de tweede editie van schaakvereniging Haaksbergen Eibergen Combinatie (HEC), die de laatste jaren meer dan eens een geslaagde greep naar de hoofdprijs deed, leek nu ook het vlaggenschip op het felbegeerde kampioenschap af te stevenen. Na het hele seizoen fier bovenaan te hebben gestaan in de zware klasse D ging het in de slotronde van de externe competitie toch nog mis.

 

HEC moest op bezoek bij SV Matador in Wierden en moest na spannende strijd in een gelijkspel berusten: 2 - 2. Lonneker profiteerde gretig van deze halve misstap door in eigen speelzaal af te rekenen met Almelo. Voldoende voor de eerste plaats. Uitgerekend de sterke kopman van het Haaksbergse viertal, Stefan Fokkink, speelde zijn tegenstander in de kaart met een ernstige fout. Een nederlaag leek onafwendbaar, maar met hangen en wurgen sleepte de Haaksbergenaar er nog een puntendeling uit.

 

Een teamoverwinning zat er desondanks niet meer in, hoewel Gerard de Lange nog een fraaie zege liet bijschrijven. Een bittere pil voor Fokkink, die de voorgaande vijf partijen stuk voor stuk glansrijk in zijn voordeel had beslecht. Al met al is ook de uiteindelijke tweede plek een uitstekende prestatie van HEC 1, dat duidelijk aan kwaliteit heeft gewonnen. Naast teamcaptain Fokkink bestaat het vaste kwartet verder uit Gerard de Lange, Atis Cace en Leo Vis. Verder namen ook Sem Verdouw, Quinten Visser en Marieke de Lange waar nodig plaats achter het schaakbord.


Laatstgenoemde speelster maakt eerder al veel indruk bij het persoonlijk kampioenschap voor veteranen in Borne door op glorieuze wijze de titel in de D-groep op te eisen. Daarmee gaf zij een duidelijk signaal af van haar vorderingen op schaaktechnisch vlak. Marieke zette in haar afdeling bijna alle partijen in winst om en hoefde slechts twee remises toe te staan.

 

20240422 222017
Het eerste team van HEC 1, dat op het beslissende moment de titel in klasse D misliep. Van linksaf Gerard de Lange, Stefan Fokkink en Leo Vis. Niet op de foto: Atis Cace

 

Artikel: Rond Haaksbergen